Termékek
    Galéria
    Online Gazdabolt
    Haganta

    Haganta

    A Haganta szilva egy német eredetű, rendkívül népszerű szilvafajta, amely nagy terméseiről és édes, lédús ízéről ismert. Késői érésű, kifejezetten ellenálló fajta, amely ideális választás a házikertben és kereskedelmi termesztésre is.

    Főbb jellemzői:

    • Növekedés:

      • Középerős növekedésű fa, amely 3-4 méteres magasságot érhet el. A koronája széles, jól szellőzik, ami megkönnyíti a termést és a betegségek elleni védekezést.
    • Termés:

      • A Haganta szilva különösen nagy méretű gyümölcsöket hoz, amelyek megközelítik a 60-80 grammot is. A szilvák kékes-lila színűek, erősen viaszosak, enyhén hosszúkás formájúak.
      • A húsuk aranysárga, kemény, lédús és nagyon édes. A gyümölcs jól tapad a maghoz, de könnyen elválasztható tőle, így frissen fogyasztva és feldolgozva egyaránt kiváló.
    • Érési idő:

      • Késői érésű fajta, általában szeptember közepén-végén érik be, ami az egyik legkésőbbi érésű szilvafajták közé sorolja. Hosszú tárolhatósága miatt azonban még az érés után is sokáig fogyasztható.
    • Fényigény:

      • Napos helyet kedvel, ahol a napfény biztosítja a termések édes ízét és teljes érését.
    • Talajigény:

      • A Haganta szilva jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. A nedves, agyagos talajt is elviseli, de a túlzottan nedves környezetet nem kedveli, mert gyökérrothadáshoz vezethet.
    • Télállóság:

      • Kiváló télállóságú fajta, amely jól bírja a hideg teleket, így ideális a mérsékelt övi éghajlaton is.

    Felhasználás:

    • Friss fogyasztás: A nagy méretű, lédús és édes gyümölcsök frissen fogyasztva nagyon ízletesek.
    • Feldolgozás: Lekvárok, dzsemek, gyümölcslevek és sütemények készítésére is kiváló. A húsának állaga miatt különösen jó választás szárításra és befőzésre is.
    • Tárolhatóság: A Haganta szilva hosszú ideig tárolható megfelelő körülmények között anélkül, hogy veszítene minőségéből.

    Gondozási tippek:

    • Metszés: A fa koronáját érdemes rendszeresen ritkítani, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést és a napfény bejutását a lombkoronába, ami elősegíti a gyümölcs érését és megakadályozza a betegségeket.
    • Öntözés: Bár viszonylag jól tűri a szárazságot, a rendszeres öntözés növeli a termés mennyiségét és minőségét.
    • Betegség-ellenállóság: A Haganta szilva rendkívül ellenálló a különféle betegségekkel, például a szilvarozsdával és a szilvahimlő vírussal szemben.

    A Haganta szilva ideális választás mindazoknak, akik későn érő, nagy gyümölcsű, édes szilvát keresnek, amely frissen és feldolgozva egyaránt kiválóan hasznosítható.

    Alany: Mirabolan 

    5 000 Ft
    A választott opciók feláraival növelt ár!
    Kosárba

    Kosárba helyezve

    Betöltés...

    ...
    Hiba

    Sikertelen művelet

    Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.