
Datolyaszilva- Diospyros kaki ''Ragno' - datolyaszilva, K15
15 l. -s konténerben, 100 cm.-s törzsre oltott, Tk 6/8, 200 cm magas, lombos
Ez a fajta a hidegállóságáról, a 3 métert meg nem haladó kompakt habitusáról és a gyönyörű narancssárga datolyaszilvaról ismert, melynek íze sárgabarackra, körtére és friss mandulára emlékeztet.
Gyümölcse akkora és alakú, mint egy paradicsom. Éretten zöldről narancssárgára vált, majd túléretten pirosra, miközben a levelek lehullása után a fán marad. Ízletes gyümölcs, amelyet teljesen érett állapotban fogyaszthatunk. Öntermékeny fajta.
A datolyaszilva egy lassan növő, különösebb ápolást és védelmet nem igénylő, gyümölcstermő fa. Május környékén virágzik, így a tavaszi fagyok nem károsítják a virágokat. Termése bogyótermés, éretlenül zöldek, érett korukban sárga, narancs vagy piros színűvé válnak.
Harmadik-negyedik évben hoznak termést, a termések ősszel, októbertől decemberig érnek és átvészelik a kezdeti őszi fagyokat. A datolyaszilvának hazánkban nem ismertek kártevői, betegségei, így védekezés sem szükséges ellenük. Gombabetegségekre, vírusra nem érzékeny, egy igazi biogyümölcs a datolyaszilva.
Metszeni az első 6-8 évben nem kell.
Utána azért kell metszeni, mert a gyümölcsöt mindig a hajtás végén hozza, és ha nem csonkoljuk le az ágakat, akkor egy idő után a túl hosszú vázág végén lesznek a gyümölcsök, ami oda vezethet, hogy az ágak lehasadnak.
Ezért kell idővel a vázágakat visszacsonkolni, de csak a 6-8. év után, és akkor sem mind, hanem mindig csak a fa harmadán, hogy termés is maradjon.
Októbertől az első fagyok előtt le kell szedni, raktárba kell tenni, utóérő gyümölcs, jó ízét akkor kapja meg. Egész télen eltartható.